Kuchennie lekko i wiosennie

Na słoneczne dni proponuję pyszny zestaw obiadowy:

  • Szparagi Sauté
    Co potrzeba: szparagi, pół cytryny – 1 łyżka startej skórki i sok, natka pietruszki, szalotka (albo mała cebula/pół dużej), 1-2 ząbki czosnku
    Jak robić: Szparagi umyć, odłamać końcówki i obrać. Smażyć na oliwce z dodatkiem soli. Dodać po kolei skórkę cytrynową, poszatkowaną natkę, wyciśnięty czosnek. Na koniec  skropić całość sokiem z cytryny i dodać pieprz do smaku.
    Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej Deborah Madison „Vegetarian cooking for everyone”.
  • Sałatka a’la Tabbbouleh (dzięki Zo za inspirację!)
    Co potrzeba:  kuskus, 2-3 pomidory, ogórek, natka pietruszki, cebula, mała papryka, sól i pieprz, 1-2 ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny
    Jak robić: Przygotować kuskus (wg zaleceń na opakowaniu). Posiekać natkę, pokroić drobno pomidory, paprykę, cebulę i ogórek. Pokrojony ogórek polać oliwą i dopiero potem połączyć z pozostałymi warzywami. Warzywa dodać do kaszy. Zrobić dressing: sok z cytryny, oliwa, czosnek pieprz i sól. Polać sałatkę sosem. I voila!
    Na tą arabską sałatkę jest wiele przepisów – ja lekko ją zmodyfikowałam (czyt. uprościłam), ale i tak była pyszna.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s