Noworoczne wypasy

Pasztet z soczewicy wygrał konkurs na najlepszy świąteczny pasztet (a miał mięsną konkurencję) a zawijasy z bakłażana zniknęły w ciągu 10 minut od pojawienia się na stole. To chyba wystarczy, żeby Was zachęcić do zrobienia tych kulinarnych wypasów!

Pasztet z soczewicy (inspiracja: przepis tu i tu):

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy (ok 200g)
  • 4 nieduże marchewki
  • kilka łyżek siekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 3 jajka
  • Przyprawy (ilość w zależności od upodobań): kmin rzymski, sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Opłukać soczewicę na sitku, zalać dwiema szklankami wody (2 x 250 ml), gotować mieszając aż stanie się papką. Można dodać ziele angielskie i liść laurowy.

Zetrzeć marchewkę, pokroić cebulę w kostkę. Razem smażyć. Dodać przyprawy i pietruszkę.

Warzywa wymieszać z purée z soczewicy (z którego wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy).

Dodać jajka. Na koniec można zmiksować.

Piec w podłużnej formie, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Przelać masę i wyrównać.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 30 – 40 min. Przed krojeniem dobrze ostudzić i schłodzić w lodówce.

 

Zawijasy z bakłażana (inspiracja stąd)

Składniki:

  • 1 bakłażan (wystarczy na ok 15 porcji)
  • suszone pomidory
  • serek śmietankowy (typu Philadelphia)
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Bakłażany pokroić w cienkie plastry i posolić. Odstawić na ok 30 min, po czym opłukać z soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

Smażyć na oliwie z dwóch stron.

Przygotować marynatę do bakłażana, tj. wymieszać 2 łyżki oliwy z octem i przeciśniętym czosnkiem. Każdy usmażony plaster bakłażana posmarować marynatą i odstawić „do przegryzienia”.

Każdy plaster bakłażana posmarować z jednej strony twarożkiem, na końcu ułożyć suszonego pomidora i zrolować.

 

Gwarantowane mmmmmmmmmmmmniam!

Advertisements

3 thoughts on “Noworoczne wypasy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s