Pasztet z soczewicy wygrał konkurs na najlepszy świąteczny pasztet (a miał mięsną konkurencję) a zawijasy z bakłażana zniknęły w ciągu 10 minut od pojawienia się na stole. To chyba wystarczy, żeby Was zachęcić do zrobienia tych kulinarnych wypasów!
Pasztet z soczewicy (inspiracja: przepis tu i tu):
Składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy (ok 200g)
- 4 nieduże marchewki
- kilka łyżek siekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 3 jajka
- Przyprawy (ilość w zależności od upodobań): kmin rzymski, sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Opłukać soczewicę na sitku, zalać dwiema szklankami wody (2 x 250 ml), gotować mieszając aż stanie się papką. Można dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Zetrzeć marchewkę, pokroić cebulę w kostkę. Razem smażyć. Dodać przyprawy i pietruszkę.
Warzywa wymieszać z purée z soczewicy (z którego wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy).
Dodać jajka. Na koniec można zmiksować.
Piec w podłużnej formie, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Przelać masę i wyrównać.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 30 – 40 min. Przed krojeniem dobrze ostudzić i schłodzić w lodówce.
Zawijasy z bakłażana (inspiracja stąd)
Składniki:
- 1 bakłażan (wystarczy na ok 15 porcji)
- suszone pomidory
- serek śmietankowy (typu Philadelphia)
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Bakłażany pokroić w cienkie plastry i posolić. Odstawić na ok 30 min, po czym opłukać z soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Smażyć na oliwie z dwóch stron.
Przygotować marynatę do bakłażana, tj. wymieszać 2 łyżki oliwy z octem i przeciśniętym czosnkiem. Każdy usmażony plaster bakłażana posmarować marynatą i odstawić „do przegryzienia”.
Każdy plaster bakłażana posmarować z jednej strony twarożkiem, na końcu ułożyć suszonego pomidora i zrolować.
Gwarantowane mmmmmmmmmmmmniam!
Zawijasy z bakłażana wyglądają… znajomo 😉 Cieszę się, że smakowały! Pzdr serdecznie Aniado
Oj tak! Były pyszne! 🙂
ja też się cieszę – że smakowało i że mogłam Cię zachęcić do wypróbowania tego pysznego pasztetu